Italie 2017 en 2011


We gaan in de vakantie heel graag naar Italië. Meestal gaan we dan naar de streek Toscane. We zijn er inmiddels al een aantal keer geweest en het blijft leuk. We bezoeken er vooral de vele gezellige oude stadjes. Dit jaar hadden we een appartement gehuurd bij Fonte del Castagno in Sinalunga. Dit keer midden in een stadje (wat wel voor meer verkeers- en burengeluiden zorgde dan we hadden verwacht) en eens niet in een afgelegen agriturismo. Door de ligging is Sinalunga een prima uitvalsbasis om stadjes te bezoeken. Vanuit dit stadje zit je snel op de grotere wegen naar verschillende kanten.


CASTIGLIONE DEL LAGO
Castiglione del Lago Het is een klein ommuurd Middeleeuws dorpje. Vanuit het dorp kijk je uit over het meer Lago di Trasimeno. Er zijn kleine winkeltjes en leuke restaurantjes. Wij bezochten er het fort, de Rocca del Leone, dat met vier torens en driehoekige hoofdtoren boven het dorp uitsteekt. Dit kasteel is een goed voorbeeld van militaire architectuur in Umbrië en stond in de zestiende eeuw bekend als onoverwinbaar. Er loopt een lange smalle gang van het fort naar het renaissance-paleis van de Della Corgna-hertogen, dat nu als museum wordt gebruikt.


MONTEPULCIANO
In het centrum van Montepulciano zijn een oude vesting uit de achtste eeuw en overblijfselen van middeleeuwse paleizen te zien. Maar ook vele cafés, restaurantjes en winkeltjes. Het is een erg sfeervol stadje en is daarom al meerdere malen als filmdecor gekozen. De films New Moon, The English Patient, Heaven en A Midsummer Night’s Dream zijn deels in Montepulciano opgenomen. Het dorp staat wereldwijd bekend om zijn wijnen, met name om de Vino Nobile di Montepulciano. Wijn wordt hier dan ook volop verkocht als souvenir. Buiten het dorp, lager gelegen op de heuvel ligt de bedevaartskerk San Bagio. 


CORTONA
Cortona is een klein stadje. Er zijn niet zo heel veel winkelstraatjes, maar genoeg restaurantjes en terrasjes. Vanaf het Piazza Garibaldi kun je over de Via Santa Margherita omhoog lopen naar de Basilica di Santa Margherita, vernoemd naar de patroonheilige van Cortona, de heilige Margherita. Hoog boven het dorp vind je de Fortezza Medicea del Girifalco (Giervalkburcht) van de familie
De’ Medici. Je kunt ook door het het stadspark Giardino Pubblico lopen. Daar begint de Passeggiata in Piano, een promenade van ruim een kilometer met uitzicht op het schitterende Toscaanse landschap dat Cortona omringt.


VOLTERRA
Volterra werd gesticht door de Etrusken en ligt op een heuvel met uitzicht op de heuvels in de omgeving. Eén van de bezienswaardigheden is het fort van de Medici. Het is echter niet toegankelijk voor publiek, want het is in gebruik als staatsgevangenis. Daarom mogen er geen foto’s van het fort worden gemaakt. Het voormalige stadhuis van Volterra, Palazzo dei Priori, doet tegenwoordig dienst als museum. Je kunt er ook de klokkentoren beklimmen. Als souvenir worden in Volterra veel voorwerpen van albast verkocht.


SAN GIMIGNANO
San Gimignano is een Middeleeuws stadje, dat is opgenomen in de lijst van werelderfgoederen van Unesco. Dertien torens domineren het silhouet. Deze zijn in de 12de en 13e eeuw door rivaliserende rijke families gebouwd. De torens deden dienst als woning en versterking, maar vooral voor de show. Misschien ook een beetje vanwege het uitzicht, want waar je ook komt in Toscane: Het uitzicht is altijd mooi. Vroeger zouden er 72 torens hebben gestaan. Het is een heel gezellig stadje, maar wel vrij toeristisch door de vele winkeltjes met lederwaren en andere souvenirs. 


PIENZA
Pienza is een lief klein dorpje. Het historische centrum is geheel autovrij . Kleine straatjes met overal bloembakken voor de deuren. Vergeleken met andere dorpen vrij rustig. Vanuit de buitenste straatjes van het dorp heb je uitzicht over het prachtige Val d' Orcia. Pienza is beroemd om de Pecorino kaas. Deze schapenkaas is dan ook een goed souvenir. 


SPELLO
In Spello waren we nog niet eerder geweest. Het bleek een bijzonder stadje te zijn. Spello is een van de best bewaarde Middeleeuwse stadjes in Umbrië en heerlijk rustig. Er zijn niet zo heel veel winkeltjes, maar het is heel bijzonder. Piepkleine straatjes van een lichte steensoort met overal bloemen en planten op balkonnetjes, trapjes en langs de gevels. 


FIRENZE
Firenze, of Florence, is de hoofdstad van de regio Toscane. Firenze werd gesticht door Julius Caesar als nederzetting voor afgezwaaide Romeinse soldaten onder de naam 'Florentia'. De stad werd opgezet als een militair Romeins kamp wat nog te zien is aan het rechthoekige stratenplan. Het werd al snel een belangrijk commercieel centrum. Het is een mooie, maar heel drukke stad, waar een hoop te zien is. 
Bijvoorbeeld de Ponte del Veggio, de beroemde Middeleeuwse brug over de rivier de Arno. De brug zit vol met juweliers. Boven de winkeltjes bevindt zich de Corridoio Vasariano. Deze gang van ongeveer één kilometer lang is in opdracht van Cosimo I de' Medici gebouwd en was bedoeld om de familie tussen hun paleizen Palazzo Vecchio en Palazzo Pitti te laten lopen zonder zich onder het volk te hoeven begeven. 
De Basilica di Santa Maria del Fiore is een enorme basiliek. Het is de op drie na grootste kathedraal van Europa. Naast de dom staat de campanile en een baptisterium. De campanile, een toren van 85 meter hoog, is te beklimmen via een 414 treden tellende trap. Het Baptisterium San Giovanni is een vrijstaande doopkapel.
Deze keer hebben we de mooie tuinen Giardino di Boboli overgeslagen. De tuinen liggen achter Palazzo Pitti. De familie de’ Medici kocht dit paleis in 1550. Daarna werd er begonnen met de aanleg van de Boboli-tuinen. 


SIENA
Nog zo'n drukke stad is Siena. Siena was een Etruskische nederzetting en een kleine Romeinse stad. Tegen de 5e eeuw werd het de zetel van een bisschop. Siena bestaat uit 17 stadswijken met elk een eigen naam, vaandel en kerk. Ze doen jaarlijks mee met de Palio, een paardenrace op het centrale plein Piazza del Campo. De kathedraal van Siena is prachtig. Er zijn pilaren met zwart-witte horizontale strepen. Langs de omtrek van het middenschip is een lijst met 172 borstbeelden van pausen en 36 borstbeelden van keizers. In de nissen van het altaar staan onder andere enkele beelden van Michelangelo. 


ASSISI
Assisi ligt in de regio Umbrië en is gebouwd op de helling van een heuvel. Daardoor heb je vanuit de stad prachtig uitzicht over het dal Spoleto en Perugia. In de stad vind je smalle steile straatjes met leuke winkeltjes. Souvenirs zijn hier vooral houten kruisjes en heiligenbeeldjes. De belangrijkste toeristische attractie is de Sint-Franciscusbasiliek. Deze kerk werd in de 13e eeuw gebouwd op het graf van de heilige Franciscus van Assisi en is daardoor een bekende bedevaartsplaats. Het is een prachtige kerk. Ook zijn vrouw Clara van Assisi heeft er haar eigen kerk gekregen. Boven de stad kun je nog het fort Rocca Maggiore bezoeken.


Aan alles komt een eind. Het was een heerlijke vakantie. We hebben heel veel gezien en ook nog eens lekker gegeten.
2011

In 2011 zijn we naar de streek Toscane in Italië geweest. We huurden daar een appartementje op een sfeervol vakantieparkje bij het dorp Acquaviva. Het parkje wordt helemaal omgeven door wijnvelden. Het dorp Acquaviva ligt vlak bij Montepulciano. Deze oude stad ligt in de wijnstreek waar de bekende wijn Vino-Nobile gemaakt wordt.MONTEPULCIANO
In het centrum van Montepulciano zijn een oude vesting uit de achtste eeuw en overblijfselen van middeleeuwse paleizen te zien. Maar ook vele cafés, restaurantjes en winkeltjes. Het is een erg sfeervol stadje en is daarom al meerdere malen als filmdecor gekozen. De films New Moon, The English Patient, Heaven en A Midsummer Night’s Dream zijn deels in Montepulciano opgenomen.ASSISI
Assisi ligt in de regio Umbrië en is gebouwd op de helling van een heuvel. Daardoor heb je vanuit de stad prachtig uitzicht over het dal Spoleto en Perugia. In de stad vind je smalle steile straatjes met leuke winkeltjes. De belangrijkste toeristische attractie van de stad is de Sint-Franciscusbasiliek. Deze kerk werd in de 13e eeuw gebouwd op het graf van de heilige Franciscus van Assisi en is daardoor een bekende bedevaartsplaats. Ook zijn vrouw Clara van Assisi heeft er haar eigen kerk gekregen.ORVIETO
Vanaf de 42 meter hoge Torre del Moro kun je de hele stad goed overzien. Vandaar uit maakten we deze foto van het belangrijkste gebouw van de stad: de Duomo di Orvieto, gebouwd tussen het eind van de dertiende en de vijftiende eeuw. Het schip van de kerk is gebouwd in romaanse stijl met horizontale zwart-witte strepen zoals we eerder zagen in Siena en Florence. Later werd de voorgevel gebouwd in gotische stijl met vrolijke kleuren en beeldhouwkunst.


SAN GIMIGNANO
San Gimignano is een middeleeuws stadje, dat is opgenomen in de lijst van werelderfgoederen van Unesco. Dertien torens domineren het silhouet. Deze zijn in de 12de en 13e eeuw door rivaliserende rijke families gebouwd. De torens deden dienst als woning en versterking, maar vooral voor de show. Vroeger zouden er 72 torens hebben gestaan.

Misschien ook een beetje vanwege het uitzicht, want waar je ook komt in Toscane: Het uitzicht is altijd mooi.ROME
Rome is sinds 1871 de hoofdstad van Italië. Het was ook al de hoofdstad van het Romeinse Koninkrijk, de Romeinse Republiek en het Romeinse Keizerrijk. Daardoor staat het historische stadscentrum op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Hiernaast sta ik voor één van de vele bezienswaardigheden, het Colosseum. Dit amfitheater is gebouwd in de 1e eeuw en was het grootste amfitheater in het Romeinse Rijk.De Trevifontein is de grootste en bekendste fontein van Rome. De fontein is gebouwd in opdracht van Paus Clemens XII en getekend door Bernini. Het thema van het bouwwerk is de oceaan met de zeegod Neptunus op een schelpvormige strijdwagen die door gevleugelde paarden en jonge zeegoden wordt getrokken. Ik vind deze beroemde fontein van 26 meter hoog en 22 meter breed niet echt tot zijn recht komen op het krappe drukke pleintje,omgeven door moderne winkels.HET VATICAAN

In Rome ligt Vaticaanstad, de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Het is de zetel van de paus. Op het enorme Sint-Pietersplein staat de Sint-Pietersbasiliek, voor Katholieken een echte bedevaartsplaats. Met Kerst en Pasen houdt de Paus een toespraak en geeft hij de zegen Urbi et Orbi in meer dan zestig verschillende talen op dit plein.De Sint-Pietersbasiliek werd een paar keer (deels) herbouwd. De enorme som geld die dat heeft gekost werd vooral gefinancierd door de opbrengst van de verkoop van aflaten. De Sint-Pieter heeft een oppervlakte van 15.160 vierkante meter, biedt ruimte aan ongeveer 60.000 mensen en is bijzonder rijk gedecoreerd. Er bevinden zich praalgraven van verschillende pausen in de basiliek. Momenteel bevinden zich er 395 beelden, 44 altaren en 135 mozaïeken. Eén van de bekendste beelden is de Pietà van Michelangelo. Het is een beeld van Maria met de dode Jezus in haar armen. In de kerk bevinden zich ook vier grote steunpijlers versierd met grote beelden van vier heiligen, gemaakt door onder andere Bernini.Het leuke van de streek Toscane in Italië is het mooie landschap en de gezellige stadjes. Elk klein stadje heeft wel een sfeervol pleintje, een gezellig terrasje of leuke kleine straatjes.


Er zijn veel kleine souvenirwinkeltjes en winkeltjes met plaatselijke specialiteiten. Behalve wijn, olijfolie en pasta worden bijvoorbeeld Pecorino (schapenkaas), Cantucci (zoete koekjes die je in de Vin Santo doopt) en worstsoorten verkocht. Ook is Toscane bekend om de ambachtelijke winkels met terracotta en natuurlijk lederwaren in alle kleuren. Zelf heb ik twee mooie tassen gekocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten